[wpdreams_ajaxsearchlite]
[wpdreams_ajaxsearchlite]
24. travnja 2024.
Djelatnici i studenti Fakulteta zdravstvenih studija sudjelovali u programu ANUBIH: Serija predavanja o zdravom starenju

Prošloga tjedna, u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, održana je serija predavanja posvećenih dekadi zdravog starenja 2020–2030. Ovaj događaj organiziran je od strane Odbora za gerontologiju i gerijatriju Odjeljenja medicinskih nauka ANUBiH-a, serija javnih predavanja okupila je široku akademsku zajednicu, s naglaskom na aktivno sudjelovanje studenata i djelatnika Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru.

Seriju predavanja otvorila je akademkinja Lidija Lincender-Cvijetić u ime Odjeljenja medicinskih nauka, naglašavajući važnost problema starenja kao šireg društvenog izazova, a program je moderirala akademkinja Ljerka Ostojić.

Predavači su tematizirali ključne aspekte relevantne za shvaćanje procesa starenja te unapređenje kvalitete života starijih populacija. Prof. dr. Jovan Dimitrijević predstavio je neurodegenerativna oboljenja u starijoj životnoj dobi, istaknuvši nužnost znanstvenih istraživanja i intervencija u cilju prevencije i terapije istih.

Prof. dr. Marjeta Mišigoj-Duraković analizirala je sarkopeničnu pretilost kod populacije starije životne dobi, naglašavajući vitalnu ulogu tjelesne aktivnosti u očuvanju mišićne mase i funkcionalnosti tijekom kasnijih godina života. Njezino izlaganje potaknulo je razmatranje pristupa koji mogu biti efikasni u preventivnom djelovanju protiv ovog fenomena.

Prof. dr. Zijad Duraković, u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, istraživao je koncept produženja životnog vijeka te analizirao faktore koji utječu na dugovječnost i zdravstveni status u starosnoj dobi.

Ovim predavanjima ANUBiH pridružio se globalnoj inicijativi obilježavanja Dekade zdravog starenja (2020–2030), podržanoj od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Akademija nastavlja s programskim aktivnostima usmjerenim na unapređenje kvalitete života starijih osoba, što potvrđuje njihovu posvećenost društvenom blagostanju i zdravlju zajednice.

KONTAKT
Zrinskog Frankopana 34, 88000 Mostar, BiH
Fax: +387 36337051
TRANSAKCIJSKI RAČUN
UniCredit bank d.d. Mostar
3381302271325623
Ostale sastavnice Sveučilišta: ALU GF APTF EF FARF FF FPMOZ FSRE FZS MEF PF
Copyright 2023. Fakultet zdravstvenih studija. Powerd by ITO