[wpdreams_ajaxsearchlite]
[wpdreams_ajaxsearchlite]
13. svibnja 2024.
Fakultet zdravstvenih studija bio domaćinom 6. Studentskog simpozija sanitarnog inženjerstva SanMo 2024.

Na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru jučer je svečano otvoren šesti po redu Studentski simpozij sanitarnog inženjerstva, SanMo 2024. Ovaj događaj, koji se ove godine održava 9. i 10. svibnja, okuplja studente i stručnjake iz područja biomedicine i sanitarnog inženjerstva s ciljem poticanja razmjene znanja i inovacija. Organizatori simpozija su Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, Studentski zbor Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru i Udruga studenata zdravstvenih studija HSSA, a suorganizatori su Fakultet zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu te Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Tematska područja simpozija obuhvaćaju široki spektar tema iz sanitarnog inženjerstva, biomedicine i povezanih disciplina, uključujući ekologiju, toksikologiju, javno zdravstvo, higijenu tla, vode i zraka, sigurnost hrane, epidemiologiju, infektologiju, biomedicinsko inženjerstvo i druge.

Simpozij je privukao preko 150 sudionika iz zemlje i inozemstva, što je pokazatelj da ovaj događaj svake godine izaziva sve veće zanimanje prvenstveno studenata, ali i njihovih profesora i stručnjaka iz oblasti biomedicine i sanitarnog inženjerstva. Glavni cilj simpozija od osnutka 2019. do danas bio je povezivanje i suradnja između sanitarnih inženjera i srodnih biomedicinskih struka te poticanje razmjene mišljenja i iskustava među sudionicima, a sam simpozij pruža platformu za prezentiranje znanstvenih istraživanja i novih ideja.

Svečano otvorenje simpozija održano je u novom amfiteatru Fakulteta zdravstvenih studija a prisutnima su se obratili doc. dr. sc. Martina Orlović Vlaho, prodekanica za nastavu na Fakultetu zdravstvenih studija, potpredsjednik komore zdravstvenih inženjera svih profila FBiH Damir Mehmedbašić, Mia Jurišić, magistrica sanitarnog inženjerstva i predsjednica stručnog odbora, te Katarina Šutalo, predsjednica organizacijskog odbora.

Prodekanica za nastavu na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, Martina Orlović Vlaho, istaknula je: "Simpozij SanMo 2024 predstavlja izuzetnu priliku za mlade stručnjake da prošire svoje vidike i steknu vrijedna iskustva u području sanitarnog inženjerstva i biomedicine. Suradnja i razmjena znanja na ovakvim događajima ključni su za daljnji napredak struke te za unaprjeđenje zdravstva i zaštite okoliša. Ponosni smo što smo domaćini ovakvog događaja koji potiče inovativnost i stručni razvoj budućih sručnjaka iz ove oblasti. Simpozij je veliki ponos Fakulteta, pokazatelj kontinuiranog vrijednog rada studenta i želje za stjecanje novih znanja. Studenti sanitarnog inženjerstva ovog Fakulteta su možda brojčano mala grupa, ali mislim da je upravo to njihova snaga, što se vidi iz brojnih postignuća."

Simpozij je započeo pozvanim predavanjima docentice dr. sc. Irene Brčić Karačonji sa Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, koja je govorila o otkrivanju zloupotrebe droga, te predavanjem profesorice dr. sc. Zareme Obradović sa Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu koja je prisutne upoznala s najnovijim informacijama i aktualnim stanjima iz oblasti vektorskih oboljenja. Tijekom simpozija obrađene su i brojne druge zanimljive teme poput utjecaja klimatskih promjena na bolesti koje se prenose vodom, mikrobiološke ispravnosti dječijih igračaka, antioksidacijske snage sjemenki rajčica te značaja cijepljenja protiv HPV-a i brojne druge.

U okviru ovogodišnjeg programa održano je 15 studentskih prezentacija, 9 poster prezentacija te 3 radionice. Drugog dana simpozija, plenarno predavanje održala je prof. dr. sc. Svjetlana Grgić, suvoditeljica Cochrane organizacije BiH i profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na temu uloge Cochrane organizacije u zdravstvu.

Predsjednica organizacijskog odbora, Katarina Šutalo zaključno je kazala kako je zadovoljna odazivom prijavljenih i brojem sudionika na simpoziju SanMO 2024. te da će se i dalje s predanošću nastaviti raditi na jačanju suradnje i poticanju studenata kako bi se adekvatno i pravovremeno moglo odgovoriti na izazove u budućnosti u području sanitarnog inženjerstva. „SanMo će i dalje biti pokretač promjena i razvoja, gradeći mostove između teorije i prakse za bolju budućnost naše struke i zajednice“ – kazala je zaključno.

 

KONTAKT
Zrinskog Frankopana 34, 88000 Mostar, BiH
Fax: +387 36337051
TRANSAKCIJSKI RAČUN
UniCredit bank d.d. Mostar
3381302271325623
Ostale sastavnice Sveučilišta: ALU GF APTF EF FARF FF FPMOZ FSRE FZS MEF PF
Copyright 2023. Fakultet zdravstvenih studija. Powerd by ITO