FAKULTET
ZDRAVSTVENIH
STUDIJA
[wpdreams_ajaxsearchlite]
[wpdreams_ajaxsearchlite]
24. lipnja 2024.
Globalno priznanje: Sveučilište u Mostaru uvršteno među 3 posto najboljih i najprestižnijih svjetskih sveučilišta

Sveučilište u Mostaru na najnovijoj Times Higher Education svjetskoj rang-ljestvici u najvažnijemu 17. cilju pozicionirano je od 201. do 300. mjesta od 2031 institucije te je time ostvarilo najznačajniji uspjeh Sveučilišta u Mostaru od svoga postojanja i nalazi se u društvu u društvu 3 posto najboljih sveučilišta svijeta. SUM je jedino pozicionirano javno sveučilište u Bosni i Hercegovini na Times Higher Education svjetskoj rang-ljestvici te je među vodećima u regiji.

Times Higher Education, ugledna međunarodna organizacija koja se bavi visokim obrazovanjem, na svojoj THE Impact Rankings ljestvici koja procjenjuje djelovanje sveučilišta u skladu s ciljevima održivoga razvoja Ujedinjenih Naroda, pozicionirala je Sveučilište u Mostaru u ukupnome poretku između 601. i 800. mjesta na svijetu od ukupno 1963 rangirane institucije, što je najveći uspjeh od osnutka do danas za ovu instituciju. Sveučilište u Mostaru prijavilo je deset ciljeva održivoga razvoja UN-a i u svih deset koje je prijavilo i rangirano je. Najbolje rezultate SUM je ostvario u najvažnijemu cilju 17 Partnerstvom do ciljeva gdje se našao na 201. – 300. mjestu u svijetu od 2031 institucije rangirane prema ovome cilju te u cilju 16 Mir, pravda i snažne institucije gdje je zauzelo 201. – 300. mjesto u svijetu od 1086 rangiranih institucija. Značajne rezultate Sveučilište ostvarilo je i u ciljevima Svijet bez siromaštva, Zdravlje i blagostanje, Kvalitetno obrazovanje. Rodna ravnopravnost, Čista voda i sanitarni uvjeti, Industrija, inovacije i infrastruktura, Smanjenje nejednakosti te Održivi gradovi i zajednice.

Sveučilište u Mostaru napravilo je još jedan povijesni iskorak prijavom na THE Impact Rankings listu u studenome 2023. godine, nakon višemjesečnoga intenzivnog i sveobuhvatnog procesa prijave. Ured za međunarodni ranking detaljno je proveo Sveučilište kroz 17 ciljeva, 169 podciljeva i 232 indikatora prije konačnoga podnošenja prijave. Pozicioniranje u društvu najznačajnijih i najprestižnijih svjetskih sveučilišta potvrda je napora koji su uloženi u razvoj i vidljivost Sveučilišta u svjetskome obrazovnom prostoru.

THE se bavi kreiranjem različitih rang-ljestvica sveučilišta, kao što su THE World University Rankings i THE Impact Rankings, kroz koje procjenjuju učinak sveučilišta u različitim područjima poput istraživanja, podučavanja, međunarodne suradnje, održivoga razvoja te društvenoga doprinosa i odgovornosti. THE Impact Rankings, prvi put objavljena 2019. godine, jedina je globalna rang-ljestvica koja procjenjuje sveučilišta prema 17 ciljeva održivoga razvoja UN-a. Osim ukupnoga poretka, objavljuje se rang-ljestvica i po svakome od 17 ciljeva koji prate napredak sveučilišta u postizanju svakoga pojedinog cilja održivoga razvoja. Pri bodovanju rangiranje po svakome cilju odvija se u četiri kategorije: istraživanje, upravljanje sveučilištem, nastava / nastavni proces te doseg odnosno društveni doprinos i utjecaj. Također, važno je istaknuti kako 7 – 15 % bodovanja po svakome cilju obuhvaća istraživačke i znanstvene radove iz konkretnoga područja prema citatnoj bazi podataka SCOPUS, dok je ostatak bodovnoga postotka raspoređen na ostale tri kategorije koje se ocjenjuju prema postavljenim relevantnim indikatorima od THE rang-ljestivce. Sveučilišta za svaku kategoriju moraju priložiti dokaze koji odgovaraju indikatorima u okviru pojedinačnih kategorija, a dokazi se strogo i službeno provjeravaju i ocjenjuju. Ukupno rangiranje vrši se na način da se zbrajaju postotci od tri cilja u kojima je sveučilište najbolje rangirano plus 17. cilj koji je obvezan i on nosi 22 % ukupne ocjene. Tri najbolja cilja u kojima je sveučilište najbolje rangirano nose maksimalno po 26 % od ukupnoga postotka te je u ukupnome rankingu SUM na listi od 601.  do 800. mjesta u svijetu.

Među institucijama iz Republike Hrvatske koje su također ostvarile uspjeh i pozicionirale se na THE listi jesu Sveučilište u Splitu s pozicijom od 201. – 300., Sveučilište u Rijeci od 301. do 400., Sveučilište u Zagrebu s pozicijom od 801. - 1000. Sveučilište u Dubrovniku s pozicijom od 1001. do 1500. Iz Bosne i Hercegovine Sveučilište u Mostaru jedino je javno sveučilište koje se uspjelo rangirati na THE-ljestvicu.

Rangiranje  sveučilišta,  posebice na prestižnoj Times Higher Education (THE) rang-ljestvici, iznimno je važno jer prodire u akademske i znanstveno-istraživačke aktivnosti, nastavnu djelatnost, digitalizaciju, sveučilišni doprinos zajednici i brojne druge aspekte rada sveučilišta. Ovo postignuće nudi temelj za napredak i usporedbu sa sveučilištima u regiji, ali i institucijama na europskoj i svjetskoj razini čime se potvrđuju njegova konkurentnost i kvaliteta. THE rang-ljestvice služe kao svojevrstan referenti alat koji pomaže u identificiranju prostora za poboljšanje, pruža povratne informacije o područjima koja zahtijevaju dodatnu pozornost te omogućava razmjenu praksi i iskustava s drugim sveučilištima koja sudjeluju u rangiranju.

Izvrstan rezultat na THE rang-ljestvici reflektira napore Sveučilišta u Mostaru da valorizira dosadašnja postignuća, unaprijedi svoje obrazovne i istraživačke kapacitete te pridonese globalnim ciljevima održivoga razvoja.

https://www.sum.ba/objave/novosti/globalno-priznanje:-sveuciliste-u-mostaru-uvrsteno-medu-3-posto-najboljih-i

 

KONTAKT
Zrinskog Frankopana 34, 88000 Mostar, BiH
Fax: +387 36337051
TRANSAKCIJSKI RAČUN
UniCredit bank d.d. Mostar
3381302271325623
Ostale sastavnice Sveučilišta: ALU GF APTF EF FARF FF FPMOZ FSRE FZS MEF PF
Copyright 2023. Fakultet zdravstvenih studija. Powerd by ITO