FAKULTET
ZDRAVSTVENIH
STUDIJA
[wpdreams_ajaxsearchlite]
[wpdreams_ajaxsearchlite]
20. lipnja 2023.
ODRŽAN 1. KONGRES PERINATALNE MEDICINE BOSNE I HERCEGOVINE S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

Prvi kongres perinatalne medicine BiH s međunarodnim sudjelovanjem održan je u Mostaru od 8. od 11. lipnja 2023. godine, a okupio je eminentne stručnjake iz BiH, regije i svijeta koji su govorili o najaktualnijim temama iz tog područja.

Organizator Kongresa bila je Udruga/Udruženje perinatalne medicine u BiH, a suorganizatori Sveučilišna klinička bolnica Mostar i Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru.

Četverodnevni Kongres okupio je eminentne predavače, znanstvenike i stručnjake, njih više od trideset  iz Izraela, Njemačke, Austrije , Finske, Italije, Hrvatske, Srbije i cijele BiH, a na Kongresu je  sudjelovalo preko 250 ginekologa, neonatologa, pedijatara, specijalizanata i primalja.

Važno je naglasiti da je ovo prvi Kongres u BiH koji je odobrila agencija EU-a MedTech, što podrazumijeva prepoznatljivost znanstveno-stručnog skupa na razini Europske unije. Važnost skupa prepoznao je i podržao ga Populacijski fond UN-a (UNFPA) koji se bavi unaprjeđenjem reproduktivnog zdravlja populacije te ranim rastom i razvojem djece.

Po riječima predsjednice Udruge/Udruženja perinatalne medicine u BiH i predsjednice Organizacijskog odbora Kongresa, prof. dr. sc. Vajdane Tomić, perinatalna medicina je dio ginekologije koji se bavi trudnoćom, porođajem i ranim poslijeporođajnim razdobljem majke, a pedijatri, subspecijalisti neonatolozi se bave novorođenčetom mjesec dana nakon porođaja.

“U našem fokusu su rizične i patološke trudnoće, a njihov udio je sve veći, u prvom redu zbog odgađanja majčinstva za neku zreliju dob, a veliki problem je i trend porasta učestalosti pretilosti. To su dva glavna čimbenika rizika za najčešće komplikacije trudnoće: trudničku šećernu bolest i hipertenziju u trudnoći te prijevremeni porođaj. To su zapravo i glavne teme Kongresa” izjavila je prof. Tomić.

Glavni indikatori kvalitete perinatalne zaštite su perinatalna smrtnost koja, kako je kazala prof. Tomić, predstavlja zbroj smrti u drugoj polovici trudnoće, u porođaju i u ranom poslijeporođajnom razdoblju (prvi tjedan nakon poroda) i stopa carskih rezova.

“To su ujedno i najosjetljiviji pokazatelji kvalitete zdravstvene zaštite i kvalitete jednog zdravstvenog sustava općenito. Novija istraživanja povezuju upravo to naše perinatalno razdoblje s kroničnim bolestima u odrasloj dobi. Naime, brojna istraživanja su pokazala da nam se nepovoljni čimbenici u tom našem perinatalnom razdoblju dok smo još u utrobi majke epigenetskim mehanizmima odražavaju u odrasloj dobi kroz najčešća kronička oboljenja, a to su kardiovaskularne bolesti, hipertenzija, dijabetes, metabolički sindrom, moždani i srčani infarkti i upravo zbog toga je iznimno važno perinatalno razdoblje i perinatalna medicina” naglasila je predsjednica Udruge, prof. Tomić.

Govoreći o razdoblju koje treba polučiti rezultate Kongresa, a to se prije svega odnosi na razmjenu iskustava i uspostavljanja suradnje, prof. Tomić je kazala “to je ono najdragocjenije što jedan uspješan kongres donosi”.

“Na ovom Kongresu predstavljeni su naši rezultati i rezultati onih najboljih, od Tel Aviva do Helsinkija, tako da ovo za sve kolege, a pogotovo za one mlade, predstavlja način trajnog usavršavanja. Osobno sam birala i teme i predavače. Osim izvrsnih predavanja i poruka koje sudionici Kongresa u prvom redu naše domaće kolege šalju iz BiH, koja nema apsolutno nikakvih smjernica, ovo je i prvi znanstveno- stručni skup ginekologa na razini BiH. Kongres će ponijeti vrijedne poruke i najnovija saznanja, kako bi sutra radili dobru kliničku praksu temeljenu na dokazima” naglasila je predsjednica Udruge za perinatalnu medicinu u BiH, prof. Vajdana Tomić.

A za osnivanje Udruge, koja egzistira pune tri godine, jedna od najzaslužnijih osoba je poznati ginekolog koji već desetljećima obnaša visoke funkcije u asocijacijama I medicinskim krugovima širom Evrope i svijeta, profesor Asim Kurjak.

“Ja sam u perinatalnim udrugama, na visokim pozicijama, jako dugo. Trudnoća i porod nisu bolest, oni su drugo stanje, a briga za buduću majku i njenu nerođenu i novorođenu djecu, je iznad svih briga. To je područje u kojem počinje život, to je područje u kojem sada znamo da mnoge kronične bolesti, od čega se najčešće umire, kao na primjer kardiovaskularne, počinju u maternici majke” izjavio je prof. Kurjak.

Na ceremoniji otvorenja, ravnatelj mostarske Sveučilišne kliničke bolnice, prof. dr. sc. Ante Kvesić kazao je “ da s ponosom može reći da je Sveučilišna klinička bolnica Mostar došla u poziciju da dovede velika imena uz različitih medicinskih struka. Tako i ovaj Kongres sa prof. Tomić na čelu” izjavio je dr. Kvesić.

Direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, doc. dr. sc. Vlatka Martinović, govoreći o značaju ovog događaja , izjavila je „prof. Tomić zajedno sa svojim timom dovela je brojne stručnjake kako bi prenijeli svoje znanje i umijeće i učili nas kako krenuti dalje prema vodećim dostignućima , kao što je svugdje u svijetu”.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, prim. dr. Siniša Skočibušić kazao je kako ustanova na čijem je čelu podupire i podržava sve one koji se brinu za ljudsko zdravlje na samom početku.

“Brinuti o najugroženijim, a to su najmlađi i najstariji. Vi ste ovdje sada poduzeli aktivne mjere da se zaštite najmlađi i to je hvale vrijedno. Mi ćemo kao Zavod naći načina sa svim zainteresiranim stranama da pokušamo napraviti sustav za budućnost, kako bi imali bolje planiranje, istraživanje i poboljšanje zdravlja u cjelini” izjavio je prim. Skočibušić.

Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Ivan Ćavar izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se Kongres održava u Mostaru, te da će kako je istakao postati duga tradicija kako je sa drugim kongresima ovog područja.

Ideja za osnivanjem Udruge/Udruženja za perinatalnu medicine u Bosni i Hercegovini, krenula je u prosincu 2019. godine, nakon simpozija pod nazivom “Noviji napredak u perinatalnoj medicini”. Simpozij je i tada održan u Mostaru i doveo je poznata imena iz područja ginekogije iz cijele Bosne i Hercegovine i susjedne Republike Hrvatske. Udruga je svojim osnivanjem opravdala činjenicu da je zaista bosanskohercegovačka, jer okuplja ginekologe iz svih gradova i područja države.

Naredni Kongres biti će održan za dvije godine.

KONTAKT
Zrinskog Frankopana 34, 88000 Mostar, BiH
Fax: +387 36337051
TRANSAKCIJSKI RAČUN
UniCredit bank d.d. Mostar
3381302271325623
Ostale sastavnice Sveučilišta: ALU GF APTF EF FARF FF FPMOZ FSRE FZS MEF PF
Copyright 2023. Fakultet zdravstvenih studija. Powerd by ITO