FAKULTET
ZDRAVSTVENIH
STUDIJA
[wpdreams_ajaxsearchlite]
[wpdreams_ajaxsearchlite]
18. lipnja 2024.
Održan prvi znanatveni /naučni Simpozij Udruge/Udruženja za perinatalnu medicine u Bosni i Hercegovini

Jahorina je bila domaćin prvog Naučnog/znanstvenog simpozija Udruge/Udruženja za perinatalnu medicinu u Bosni i Hercegovini (UPM u BiH) s međunarodnim češćem/sudjelovanjem, pod nazivom “ Preporuke temeljene na dokazima”.

Trodnevni događaj okupio je više od 30 predavača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Austrije, Grčke.

Impresivan znanstveni/naučni program, osmišljen od strane znanstvenog odbora na čelu s prof.dr.sc. Vajdanom Tomić i prof.dr.sc. Vesnom Ećim Zlojutro, predsjednicom UGORS-a, odnosno dopredsjednicom UPM u BiH, ponudio je mladim liječnicima nova saznanja i kontakte, koje će koristiti u svome radu.

Na jednom mjestu ginekolozi/opstetričari i neonatolozi, svojim prezentacijama, panel diskusijama i raspravama, prenijeli su dragocjeno iskustvo i prikaze slučaja određenih tematskih cjelina.

Poseban osvrt treba staviti na Vodič za intrapartalnu skrb u FBiH, koji je urađen zajedničkim snagama Populacijskoga fonda Ujedninjenih Naroda (UNFPA) koji u BiH djeluje od 1995. godine, Federalnog ministarstva zdravstva, nevladine organizacije “Baby steps”, te predstavnica kliničkih centara iz F BiH. Vodič za intrapartalnu skrb u F BiH i Protokol u akušerstvu Republike Srpske predstavljeni su u panel-diskusiji tijekom koje se razvila konstruktivna rasprava.

Predstavnik UNFP-a za BiH, John Kennedy Mosoti, prilikom ceremonije otvaranja Simpozija izrazio je zadovoljstvo činjenicom da na jednom mjestu imamo brojne teme, iz kojijh ćemo polučiti nova znanja.

Predsjednica UPM u BiH, prof.dr.sc. Vajdana Tomić izjavila je da je Simpozij dobra prilika za predstavljanje i stjecanje novih saznanja, razmjenu iskustava, ali i za poticanje naročito ladih kolega na kontinuirano učenje i usavršavanje.

Prof. dr. sc. Vesna Ećim Zlojutro , potpredsjednica UPM u BiH kazala je da su ovakvi događaji mjesto susreta predavača iz mnogih zemalja, i da razmjena iskustava treba da bude prioritet skupova.

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva zahvalio je uvaženim profesorima i liječnicima na ovakvim prilikama i podstakao sve za ovakvim dešavanjima.

Simpozij je otvorio akademik Asim Kurjak putem video linka, ističući da je prilika za razmjenu znanja i iskustava o važnim temama poput UZV u perinatologiji, dijabetesa u trudnoći , prijevremenog porođaja, hipretenzije u trudnoći te novorođenačkog skrininga. "Radujemo se vašem aktivnom sudjelovanju i nadamo se plodnoj raspravi”.

Tijekom simpozija održan je i sastanak članova UPM u BiH gdje je zaključeno da se svake godine održava Simpozij u organizaciji Udruge/Udruženja te će tako naredni biti održan krajem petog mjeseca 2025. godine u Sarajevu

Podsjetimo da je prošle godine u periodu od 8. – 11. 6. UPM u BiH organizirala svoj prvi Kongres u Mostaru , koj je okupio preko 300 sudionika, te veliki broj predavača iz sedam zemalja.

Tako će se prema zaključku sa sastanka svaki naredni Kongres organizirati u Mostaru , u razmaku od tri godine. Naredni je dogovoren za jesen 2026. godine.

Ideja za osnivanjem Udruge/Udruženja za perinatalnu medicinu u Bosni i Hercegovni, krenula je u prosincu 2019.godine , nakon simpozija pod nazivom “Noviji napredak u perinatalnoj medicini”. Simpozij je tada održan u Mostaru i doveo je poznata imena iz oblasti ginekogije i neonatologije iz cijele BiH i susjedne Hrvatske. Udruga je svojim osnivanjem opravdala činjenicu da je zaista bosanskohercegovačka jer okuplja članove iz cijele BiH, a trenutno broji 119 članova.

 

KONTAKT
Zrinskog Frankopana 34, 88000 Mostar, BiH
Fax: +387 36337051
TRANSAKCIJSKI RAČUN
UniCredit bank d.d. Mostar
3381302271325623
Ostale sastavnice Sveučilišta: ALU GF APTF EF FARF FF FPMOZ FSRE FZS MEF PF
Copyright 2023. Fakultet zdravstvenih studija. Powerd by ITO