[wpdreams_ajaxsearchlite]
[wpdreams_ajaxsearchlite]
22. travnja 2024.
Tečaj Cochrane BIH - ''Važnost sustavnih preglednih radova u svakodnevnoj kliničkoj praksi''

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održan je drugi međunarodni tečaj za zdravstvene djelatnike na temu ''Važnost sustavnih preglednih radova u svakodnevnoj kliničkoj praksi'' u organizaciji Cochrane BiH, Cochrane Hrvatska, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru.

Cochrane je neprofitna organizacija s više od 96.000 suradnika u više od 130 zemalja koji rade zajedno kako bi pripremili pouzdane i pristupačne informacije o zdravlju u obliku Cochrane sustavnih preglednih članaka bez ikakvog utjecaja komercijalnih sponzora i sukoba interesa.

Na samom početku tečaja, uspješan rad polaznicima poželio je ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić koji je istaknuo kako SKB Mostar oduvijek podupire sve inovativnosti u radu koje će rezultirati boljom uslugom pacijentima, a primjena Cochranea jedna je od takvih stvari. Ispred Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru nazočnima su se obratili prodekani doc. dr. sc. Antonio Markotić te doc. dr. sc. Josip Šimić koji su naglasili važnost ovakvih tečajeva za kvalitetu kliničke prakse te daljnjih znanstvenih istraživanja. Predavači su bili izv. prof. dr. sc.  Irena Zakarija-Grković, dr. sc. Mirjana Huić, doc. dr. sc. Tina Poklepović Peričić, Nensi Bralić, dr. dent. med., dr. sc. Andrija Babić (sa Sveučilišta u Splitu) te doc. dr. sc. Filipa Markotić, izv. prof. dr. sc. Svjetlana Grgić i doc. dr. sc. Josip Šimić sa Sveučilišta u Mostaru).

 

Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru i Cochrane Bosne i Hercegovine te Cochrane Hrvatske već dugi niz godina ostvaruju suradnju.

Doc. dr. sc. Josip Šimić, prodekan za međuinstitucijsku suradnju i kvalitetu te voditelj kolegija “Sestrinstvo temeljeno na dokazima”, i “Uvod u znanstveni rad” održao je predavanje na temu “Pretraživanje znanstvenih dokaza” te radionicu za liječnike i druge zdravstvene djelatnike. U svom predavanju je naglasio važnost poznavanja izvora za pretraživanja koje koriste kliničari u pretrazi najnovijih dokaza u medicini. Također je održana i radionica na temu izgradnje naprednih strategija pretraživanja gdje su sudionici radili vježbe na odgovore na specifična pitanja iz svakodnevne prakse.

KONTAKT
Zrinskog Frankopana 34, 88000 Mostar, BiH
Fax: +387 36337051
TRANSAKCIJSKI RAČUN
UniCredit bank d.d. Mostar
3381302271325623
Ostale sastavnice Sveučilišta: ALU GF APTF EF FARF FF FPMOZ FSRE FZS MEF PF
Copyright 2023. Fakultet zdravstvenih studija. Powerd by ITO