[wpdreams_ajaxsearchlite]
[wpdreams_ajaxsearchlite]
15. svibnja 2024.
U Neumu održana konferencija u povodu Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara

Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara, u Neumu je održana trodnevna konferencija u organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u suradnji sa Fondacijom fami, Projekta jačanja sestrinstva (ProSeS) u Bosni i Hercegovini. Na konferenciji je sudjelovalo oko dvjesto uzvanika, medicinskih sestara i tehničara iz cijele Bosne i Hercegovine, predstavnici i pomoćnici resornih ministarstava zdravstva i njihovi pomoćnici, te mnogobrojni rukovoditelji zdravstvenih ustanova. Konferencija je svečano otvorena uz glazbene točke Vokalne grupu Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru „Salutem“, te obraćanjem uzvanika. Na svečanom otvaranju sve prisutne je pozdravio ministar zdravstva Federacije BiH dr. Nediljko Rimac, ministar zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske dr. Alen Šeranića, njihovi pomoćnici dr. Goran Čerkez, dr. Milan Latinović, te ispred medicinskih sestara, pomoćnica Mirjana Janković.

Na konferenciju su predstavljene aktivnosti Fondacije fami koje je podržala Švicarska agencija za razvoj i suradnju (SDC), između  ostalog, promoviran je još jedan u nizu priručnika za medicinske sestre i tehničare, a riječ je o Specifičnim operativnim procedurama zdravstvene njege. Održana su brojna izlaganja i panel diskusije kako domaćih, tako i regionalnih medicinskih sestara i tehničara, te radionica iz kardiopulmonalne reanimacije (KPR).

Na ovoj konferenciji su aktivno sudjelovali i predstavnici Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Vajdana Tomić, dekanica, doc. dr. sc. Ivona Ljevak, dipl. med. sr., viša asistentica Tanja Tomić, mag. sestrinstva, te studentica Marijana Bartula-Ovčina.

"Bila je čast i zadovoljstvo aktivno sudjelovati na ovom cijenjenom skupu, proslaviti Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara, razmijeniti iskustva dobre prakse sa kolegicama i kolegama iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i regiona. Fokus je stavljen na važnosti standardnih operativnih procedura iz područje zdravstvene njege i implementaciju istih, na jačanju sestrinske profesije kroz napisane kompetencije i obrazovanju u vidu pokretanja specijalizacija medicinskih sestara i tehničara u Bosni i Hercegovini." - kazala je docentica Ljevak.

Dragocjena iskustva su bila od kolegice Monike Ažman, predsjednice Komore medicinskih sestara i primalja Slovenije, koja je predstavila aktivnosti, značaj i ulogu komore kao pokrovne institucije medicinskih sestara i tehničara.

Obzirom da medicinske sestre čine oko 60% zdravstvenih djelatnika, da su bliski ljudima koji su najosjetljiviji na klimatske promjene, imaju i ogroman potencijal za kreiranje i širenje poruka o klimatskim promjenama, stoga na kraju konferencije su sestre zasadile sadnicu masline kao simbol posvećenosti podizanju svijesti o klimatskim promjenama.

 

KONTAKT
Zrinskog Frankopana 34, 88000 Mostar, BiH
Fax: +387 36337051
TRANSAKCIJSKI RAČUN
UniCredit bank d.d. Mostar
3381302271325623
Ostale sastavnice Sveučilišta: ALU GF APTF EF FARF FF FPMOZ FSRE FZS MEF PF
Copyright 2023. Fakultet zdravstvenih studija. Powerd by ITO