[wpdreams_ajaxsearchlite]
[wpdreams_ajaxsearchlite]
9. rujna 2022.
“DOJENJE-ŠTO ZNAMO I ŠTO TREBAMO ZNATI” TEMA JE 6. ZNANSTVENOG SIMPOZIJA PRIMALJA

Poštovane kolegice i kolege, poštovani prijatelji,

Čast i zadovoljstvo mi je što mogu u ime organizatora i u svoje ime sve vas srdačno pozdraviti i zaželjeti vam dobrodošlicu na 6. znanstveni Simpozij primalja s međunarodnim sudjelovanjem naslova ,,Dojenje što znamo i što trebamo znati,,.

U nastojanju da budemo aktualni,  organizirali smo znanstveno-stručnu edukaciju posvećenu dojenju uz sudjelovanje eminentnih predavača i predstavnika udruga koje podupiru, štite i promiču dojenje na lokalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj razini.

Kroz predavanja i radionice koje će voditi iskusni predavači; liječnice, primalje i medicinske sestre, raspravljat će se o podršci i promicanju dojenju u rodilištu, važnosti nastavka podrške i praćenja dojenja nakon izlaska majki iz rodilišta, kao i drugim značajnim temama vezanim za dojenje.

Osvrnula bih se na činjenicu kako smo u posljednje dvije godine svjedoci, brojnih promjena uzrokovanih pandemijom Covida-19. Većina primalja, medicinskih sestara i liječnika u početku pandemije Covid-19 imala je površne i nedostatne informacije o laktaciji i dojenju SARS-CoV-2  pozitivnih majki. Majke su često neopravdano odvajane od svoje djece nakon porođaja i bile nezadovoljne pruženom skrbi, kako u rodilištima tako i u zajednici što je u konačnici utjecalo na smanjenje stope dojene djece. Uzimajući u obzir sve prednosti dojenja i prehrane majčinim mlijekom, stručna udruženja ukazuju kako nema zapreke dojenju u slučaju kada je majka SARS-CoV-2 pozitivna, ukoliko se poštuju sve propisane zaštitne mjere, ako se majka osjeća dobro i namjerava dojiti.

Znamo da je dojenje dobro za zdravlje majki i djece. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da dojenje treba započeti unutar sat vremena od poroda, da bi sva djeca trebala biti isključivo dojena od rođenja do šest mjeseci života i da bi dojenje trebalo trajati do druge godine života ili dulje. Globalni cilj SZO je povećati stopu isključivog dojenja u prvih 6 mjeseci života do najmanje 50% do 2025. godine. Usprkos tome, Bosna i Hercegovina ima prilično nisku stopu dojenja do 6 mjeseci (19%), što je zabrinjavajuće i daleko je ispod preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. U tom kontekstu, ovo okupljanje je vrijedna prilika da ukažemo na važnost osnaživanja kapaciteta svih sudionika koji imaju ulogu u zaštiti, promicanju i podršci dojenju na različitim razinama društva.

Cilj Simpozija je prenijeti nova saznanja o laktaciji i dojenju, na temelju najnovijih znanstvenih spoznaja i međunarodnih preporuka te razmijeniti svoja iskustva sa svim prisutnim zdravstvenim djelatnicima koji se bave dojenjem.

Na kraju, svima vama želim uspješan i dobar rad na simpoziju uz poruku ovogodišnjeg Svjetskog tjedna dojenja ISTUPIMO ZA DOJENJE: educirajmo i pružimo podršku!

Dobro došli!

Predsjednica organizacijskog odbora

Mr.sc. Olivera Perić, dipl.med.ses.

 

KONTAKT
Zrinskog Frankopana 34, 88000 Mostar, BiH
Fax: +387 36337051
TRANSAKCIJSKI RAČUN
UniCredit bank d.d. Mostar
3381302271325623
Ostale sastavnice Sveučilišta: ALU GF APTF EF FARF FF FPMOZ FSRE FZS MEF PF
Copyright 2023. Fakultet zdravstvenih studija. Powerd by ITO