[wpdreams_ajaxsearchlite]
[wpdreams_ajaxsearchlite]
24. siječnja 2020.
EDUROAM

Mogućnost spajanja na Internet različitim tehnologijama ugrađena je danas u većinu novih osobnih računala, tableta, PDA uređaja i mobitela. Također je uobičajeno nuditi roaming uslugu što podrazumijeva mogućnost pristupa mreži s različitih uređaja i lokacija uz uporabu jedinstvenoga elektroničkoga identiteta.

eduroam™ (education roaming) je roaming-usluga zamišljena pod okriljem europske udruge akademskih i istraživačkih mreža (TERENA) i ostvarena kroz međunarodni projekt GÉANT.

Usluga eduroam usmjerena je na omogućavanje bežičnog, ali i tzv. wired (žicom, kroz LAN) pristupa. Sveučilište u Mostaru zahvaljujući SUMIT-u i sustavu AAI@SUM je aktivno u izgradnji i pružanju usluge eduroam.

Autentikacija u sustavu eduroam temelji se na standardima 802.1x i zasniva na međunarodnoj hijerarhiji RADIUS poslužitelja u koju su uključeni i središnji poslužitelji sustava AAI@SUM.

Usluga eduroam je sigurna, jednostavna i za krajnjeg korisnika potpuno besplatna usluga pristupa Internetu. Namjenjena je korisnicima iz sustava znanosti i obrazovanja. Trenutno je dostupna na brojnim lokacijama na Sveučilištu u Mostaru te na više od 24000 lokacija diljem svijeta.

Korisničke informacije

Za spajanje na eduroam potrebno je posjedovati odgovarajući elektronički identitet i ispravno konfiguriran uređaj (računalo, tablet, mobilni telefon) za spajanje. Korisnici Sveučilišta u Mostaru koriste AAI@SUM elektronički identitet izdan od njihove matične ustanove. AAI@SUM korisničke oznake imaju karakterističan oblik:
 

id_korisnika@id_ustanove

(npr. pero@sum.ba) uz odgovarajuću lozinku (zaporku). Ako ga već ne posjedujete, iskoristite kontakt formu kako biste pronašli osobu odgovornu za izdavanje i upravljanje AAI@SUM elektroničkim identitetima.

Za sigurno i jednostavno konfiguriranje uređaja preporučamo korisnicima koji posjeduju AAI@SUM elektronički identitet korištenje alata installer.

Preduvjeti

Za korištenje eduroam usluge potrebno je:
 

  1. Posjedovati odgovarajući elektronički identitet. Za korisnike sa Sveučilišta u Mostaru to je elektronički identitet u sustavu AAI@SUM. Ako ga već ne posjedujete, iskoristite kontakt formu kako biste pronašli osobu odgovornu za izdavanje i upravljanje AAI@SUM elektroničkim identitetima.
  2. Koristiti ispravno konfiguriran uređaj.
  3. Pristupiti mreži na nekoj od pristupnih lokacija.

Konfiguriranje klijenta

Korisnikov uređaj treba biti ispravno konfiguriran. U tu svrhu potrebno je koristiti installer alat. Za pristup installer alatu dovoljna je bilo kakva veza na Internet. Instaler možete pronaći na sljedećem linku.
 

Detaljan opis korak po koram mozete pogledati ovdje 

 

KONTAKT
Zrinskog Frankopana 34, 88000 Mostar, BiH
Fax: +387 36337051
TRANSAKCIJSKI RAČUN
UniCredit bank d.d. Mostar
3381302271325623
Ostale sastavnice Sveučilišta: ALU GF APTF EF FARF FF FPMOZ FSRE FZS MEF PF
Copyright 2023. Fakultet zdravstvenih studija. Powerd by ITO