[wpdreams_ajaxsearchlite]
[wpdreams_ajaxsearchlite]
8. travnja 2019.
Informacije o programu mobilnosti CEEPUS III

CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) je srednjoeuropski program za razmjenu studenata i profesora. Ovaj program omogućava mobilnost studenata i sveučilišnih profesora sa osnovnim ciljem unaprijeđenja obrazovanja.

 

Program CEEPUS prvenstveno ima za cilj promicanje mobilnosti unutar CEEPUS mreža. Koordinatori i partneri mogu biti visoka učilišta i njihove sastavnice. Osim mobilnosti koje se ostvaruju kroz mreže, u okviru CEEPUS-a moguće je ostvariti i mobilnosti izvan mreža (slobodnjaci, odnosno freemoveri).

Države-članice CEEPUS-a su: Austrija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, BJR Makedonija, Crna Gora, Češka Republika, Hrvatska, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Srbija, Slovenija. Bosna i Hercegovina je članica CEEPUS programa od 2007. godine.

Mobilnost studenata može trajati jedan mjesec ili jedan semestar na izabranom partnerskom univerzitetu izvan Bosne i Hercegovine, a minimalno 21 dan. Kada je riječ o mobilnosti profesora, za nju je predviđeno da traje između mjesec i mjesec i po dana. Ova vrsta mobilnosti može minimalno trajati 10 dana.

  • Rokovi za apliciranje (prijavitelj ispunjava on-lineprijavu do): 
  • 15. lipnja za zimski semestar ili
  • 31. listopada za ljetni semestar
  • 30. studeni za Freemover kategoriju 

Stipendije se mogu dodijeliti i studentima čiji fakultet ne sudjeluju u razmjeni unutar neke od mreža, ali su u okviru sveučilište. U tom slučaju student se prijavljuje unutar Freemover kategorije.

Uvjet za apliciranje za Freemover stipendiju je posjedovanje dva dokumenta, koje je potrebno priložiti (upload-ovati) u elektronsku aplikaciju:

  1. a)     Dva pisma preporuke - potpisuju profesori i ovjerava matični fakultet, u njemu su ukratko objašnjeni razlozi preporuke za studiranje u inostranstvu kako bi se osiguralo priznavanje;
  2. b)     Pismo o prihvatanju - izdaje i ovjerava visokoškolska ustanova domaćin. Pismo o prihvatanju je  podijeljeno u dva dijela. Prvi dio potpisuje odgovorana osoba koja odobrava izuzeće od plaćanja školarine, a drugi dio potpisuje osoba koja će imati ulogu supervizora u toku perioda studiranja.

Visina stipendije za svaku zemlju određuje se na osnovu nivoa njenog ekonomskog standarda. Za Bosnu i Hercegovinu, mjesečni iznos stipendije za studente, diplomce, postdiplomce i studente doktorskih studija iznosi 360 EUR-a, a za studente doktorskih studija zaposleni na univerzitetu i profesore – 485 EUR-a.

Detaljne informacije i cjelokupna dokumentacija nalazi se na web stranici CEEPUS III programa http://www.ceepus.info.

KONTAKT
Zrinskog Frankopana 34, 88000 Mostar, BiH
Fax: +387 36337051
TRANSAKCIJSKI RAČUN
UniCredit bank d.d. Mostar
3381302271325623
Ostale sastavnice Sveučilišta: ALU GF APTF EF FARF FF FPMOZ FSRE FZS MEF PF
Copyright 2023. Fakultet zdravstvenih studija. Powerd by ITO