[wpdreams_ajaxsearchlite]
[wpdreams_ajaxsearchlite]
7. lipnja 2019.
Održan 5. simpozij primalja s međunarodnim sudjelovanjem

U petak, 7. lipnja 2019. održan je 5. znanstveni simpozij primalja s međunarodnim sudjelovanjem „Primaljstvo u službi zdravlja majke i novorođenčeta“ u organizaciji Fakultetua zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, Klinike za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Komore primalja/babica HNŽ/K.

Težište ovogodišnjeg simpozija ima za cilj jačanje uloge primalja u okviru javnog zdravstva, promocije zdravlja, žena i obitelji i smanjenja mortaliteta i morbiditeta majki i djece.  

Predsjednica Organizacijskog odbora simpozija mr. sc. Olivera Perić ukazala je na važnost i ulogu primalje u rađanju. Kvalitetna skrb trenutno predstavlja glavno pitanje u kreiranju poboljšanja zdravlja majke i novorođenčadi. Činjenica je, da dobro educirane i zakonski podržane primalje mogu promijeniti zdravstveni sustav i osigurati kvalitetu zdravlja za svaku ženu i novorođenče. Stoga je cilj ovog simpozija ukazati na potrebu za jačom regulacijom i nastavkom stručnog obrazovanja primalja kako bi se zajamčila velika kvaliteta primaljske skrbi.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić izrazio je posebno zadovoljstvo što se veći dio simpozija odnosi na komunikaciju. Istakao je kako je komunikacija ključ uspjeha svake profesije, a osobito je važna u zdravstvu. Današnji simpozij dat će svoje određene rezultate, jer se tiče edukacije. "Tko želi napredovati, ne smije se bojati educirati.  Zaključio  je:“ Ovo su plodovi rada Fakulteta zdravstvenih studija, plodovi rada Klinike za ginekologiju i porodništvo, plodovi rada Medicinskog fakulteta, plodovi Sveučilišta u Mostaru.“

Simpozij je otvorila prodekanica za nastavu Fakulteta zdravstvenih studija i predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvu SKB Mostar prof. dr. sc. Vajdana Tomić kazavši:“ Zbog iznimne specifičnosti i odgovornosti primaljskog zanimanja, SZO preporučuje obrazovanje primalja na visokoj razini. Veliki napredak prenatalne medicine, uvođenje visokih tehnoloških standarda u proces primaljske njege, nameću potrebu naobrazbu primalja isključivo na visokoškolskoj razini, kako bi mogle samostalno voditi trudnoću i porođaj u bolnici, te pravovremeno prepoznati patološku trudnoću i trudnicu na vrijeme uputiti specijalisti. Slijedeći preporuke SZO kao i dobru kliničku praksu onih najboljih u svijetu, prije pet godina pokrenuli smo na Fakultetu zdravstvenih studija Studij primaljstva, koji je prvi i jedini u Bosni i Hercegovini “.   

Nakon svečanog otvorenja simpozija te brojnih stručnih i aktualnih predavanja, održane su i radionice na Fakultetu zdravstvenih studija.

 

KONTAKT
Zrinskog Frankopana 34, 88000 Mostar, BiH
Fax: +387 36337051
TRANSAKCIJSKI RAČUN
UniCredit bank d.d. Mostar
3381302271325623
Ostale sastavnice Sveučilišta: ALU GF APTF EF FARF FF FPMOZ FSRE FZS MEF PF
Copyright 2023. Fakultet zdravstvenih studija. Powerd by ITO