[wpdreams_ajaxsearchlite]
[wpdreams_ajaxsearchlite]
18. svibnja 2022.
Održana promocija priručnika u Brčkom

U Brčkom je održana promocija priručnika “Standardne operativne procedure tercijarne i sekundarne zdravstvene zaštite“ (Federacija Bosne i Hercegovine) i priručnik Standardnih postupaka za primarnu zdravstvenu zaštitu (Republika Srpska) u četvrtak, 12.5.2022. godine

Ovi priručnici i svi napisani do sada su podržani od strane  projekata „Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini (ProSes)“ koji pruža već deset godina intenzivnu podršku partnerima iz zdravstvenog i obrazovnog sustava u oblastima vezanim za sestrinstvo, kao što su uspostavljanje regulatornih mehanizama, standardizacija sestrinskih usluga, edukacija medicinskih sestara-tehničara i osnaživanje profesionalnih udruženja.

Do sada je izrađeno pet priručnika sa 290 procedura za primarni, sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite,a cilj je  unaprijediti sigurnost i kvalitetu usluga koje pružaju medicinske sestre-tehničari u Bosni i Hercegovini. 

Kako se 12.5. obilježava Međunarodni dan medicinskih sestara-tehničara, to je bila i prilika da se predstave dva nova priručnika, jedan je promoviran od strane Ministarstva zdravlja Republike srpske, a drugi od strane Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine.

Promociju je otvorio i pozdravio sve prisutne Laurent Ruedin, šef zdravstvenog sektora i regionalni savjetnik za socijalnu inkluziju Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Prisutnim su se obratili uz predstavnike Švicarske ambasade i pomoćnik federalnog ministra zdravstva, dr. Goran Čerkez, pomoćnik ministra u Resoru za zdravstvenu zaštitu dr. Milan Latnović, viši stručni suradnik za sestrinstvo u Ministarstvu Republike Srpske, dipl. med. sr. Mirjana Janković, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci prof. dr. sc. Ranko Škrbić, Sead Šadić, MSC voditelj Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta, te Eldin Fišeković, menadžer  Fondacija fami-ProSes.

Poruke gore neuvedeni su bile fokusirane na medicinske sestre i tehničare, čestitajući im Međunarodni dan sestrinstva. Također je naglašena važnost medicinske sestre u sustavu zdravstva, te kako medicinske sestre i tehničari predstavljaju jedan od glavnih stupova zdravstvenog sustava i njihovu vidljivost tijekom pandemije COVID-19, gdje su svojim kompetencijama i predanošću značajno doprinijeli u rješavanju posljedica najveće zdravstvene krize, te dokazali svoju humanost i požrtvovanost, kao i nesebičan trud za dobrobit bolesnika. Istaknuta je važnost standardizacije sestrinske prakse izradom standardnih operativnih procedura i njihova implementacija u sustavu zdravstva, te  sudjelovanje medicinskih sestara i tehničara u kreiranju zdravstvenih politika, ujednačavanju napisanih standarda rada i osnaživanju profesije, koja zahtijeva edukaciju i napredovanje.

Priručnike su promovirali koautorica priručnika Republike Srpske (članica radne grupe imenovane od strane ministra zdravlja RS) dipl. med. sr. Mirjana Janković, viši stručni suradnik za sestrinstvo u Ministarstvu Republike Srpske, te koautorica priručnika Federacije Bosne i Hercegovine (članica radne grupe imenovane od strane ministra zdravstva F BiH) Ivona Ljevak, docent na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru.

 

 

KONTAKT
Zrinskog Frankopana 34, 88000 Mostar, BiH
Fax: +387 36337051
TRANSAKCIJSKI RAČUN
UniCredit bank d.d. Mostar
3381302271325623
Ostale sastavnice Sveučilišta: ALU GF APTF EF FARF FF FPMOZ FSRE FZS MEF PF
Copyright 2023. Fakultet zdravstvenih studija. Powerd by ITO