[wpdreams_ajaxsearchlite]
[wpdreams_ajaxsearchlite]
24. studenoga 2017.
Poziv na učešće na Profesionalnom Workshopu – Legionella 2017

Udruženje za sanitarno inžinjerstvo u Bosni i Hercegovini i Inštitut za sanitarno inženirstvo iz Slovenije, organizuju Profesionalni Workshop “Legionella 2017 – Legionella u vodoopskrbnim sistemima”, koji će se održati 02.12.2017. godine s početkom u 10:00 sati u Hotelu Hills, Sarajevo. Seminar je namijenjen svim zdravstvenim radnicima, članovima HACCP timova, članovima timova kontrole kvalitete, voditeljima održavanja u zdravstvenim ustanovana, hotelima i ugostiteljskim objektima, te svim zainteresovanim za ovu oblast. Legionelle kao mikroorganizmi, rasprostranjeni svuda u prirodi, a posebno u vodi i vlažnome tlu, predstavljaju veliki javno-zdravstveni problem.

U velikom broju koloniziraju (naseljavaju) različite vodoopskrbne sisteme (vodovodi, rezervoari, tornjevi, uređaji za zagrijavanje, hlađenje i isparavanje vode i ovlaživanje zraka), te su odgovorne za 2 do 15% pneumonija (upale pluća) u općoj populaciji. Da bi vodeni aerosol postao zarazan za ljude, Legionelle se moraju razmnožiti u vodi. Njihovom rastu i razmnožavanju pogoduju različiti faktori, kao što su temperatura vode od 20 do 40˚C, hidranti i slijepi završeci u vodovodnoj mreži, duži zastoj vode, korozija cijevi, stvaranje mulja i slično. Epidemije ove bolesti su povezane s vodovodima zdravstvenih ustanova (bolnice, domovi zdarvlja, stomatološke ordinacije), hotela i javnih kupališta ili bazena. Epidemije ove bolesti su povezane s vodovodima zdravstvenih ustanova (bolnice, domovi zdaravlja, stomatološke ordinacije), hotela i javnih kupališta ili bazena.

U prevenciji nastanka Legionarske bolesti ključno je spriječiti kolonizaciju Legionella u vodoopskrbnim sistemima, Obzirom da će nadležne institucije u narednom periodu donijeti pravilnik o nadzoru nad legionellozama, te da će i javne ustanove i privatni turistički i ugostiteljski subjekti biti predmet inspekcijskog nadzora po ovom pitanju, jasna je potreba kontinuiranog usavršavanja u ovom području.

KONTAKT
Zrinskog Frankopana 34, 88000 Mostar, BiH
Fax: +387 36337051
TRANSAKCIJSKI RAČUN
UniCredit bank d.d. Mostar
3381302271325623
Ostale sastavnice Sveučilišta: ALU GF APTF EF FARF FF FPMOZ FSRE FZS MEF PF
Copyright 2023. Fakultet zdravstvenih studija. Powerd by ITO